måndag 31 maj 2010

Äntligen värme?

Äntligen börjar det hända lite ute i rabatterna. Jag hoppas på fortsatt värme och chansar på att plantera ut purjolöken, sparrissallad och magold. (bara det inte blir frostnätter). Till vänster är de små och söta purjolöksplantor. Till höger står den lite kaxigare vitlöken. Den sattes i jorden redan i höstas.

Jordgubbarna blommar. Det här är ZephyrMer sparris på väg upp.

söndag 30 maj 2010

Granskattehult

Igår var vi på Granskattehults damm & trädgårdstrivsel. Där hade de byggt och inrett ny och större butik. Jätte fint! Tänk vad härligt att ha ett sådant ställe så nära. Jag fick med mig några nya fina perenner hem.
Denna underbara trådkorg tillverkad i luffarslöjd av en hantverkare i Huskvarna fick jag i morsdagspresent. Den är också köpt i Granskattehult.

Sparris


Första sparrisen skördad och uppäten! Blev bara två men åh vad gott! Mjälla och goda till skildnad på de som legat i affären flera dagar.

lördag 29 maj 2010

Möcklamo


I gårkväll var jag och tittade på en underbar trädgård i Möcklamo. Man blir helt förundrad över att det kan ligga en sådan oas på en liten väg som går rakt ut på landet. Man kunde köpa plantor i det härliga växthuset där pelargoner, fuchsior och mycket mer trängdes på hyllorna. Jag köpte Miljonbells (till höger), Grusnejlika (längst fram), Törnrosas körtel (till vänster) och en fin Agave (mitten). Nästa gång jag åker dit ska jag inte glömma kameran!

onsdag 26 maj 2010

Trädäcket


Nu har det lilla trädäcksbygget äntligen gått in i etapp 2. Stommen är nästan klar och blir det bara hyfsat väder till helgen hoppas jag på en fortsättning. Om turen är på min sida kanske det rent av kan bli färdigt.

måndag 24 maj 2010

Längtar ut


Basilika, purjolök, mangold, sparrissallad och pourtlak är några av alla plantor som väntar på att få komma ut i landet. De får lugna sig någon vecka till.




Iår ska jag prova att odla fänkål för första gången. Jag satte frön i mitten av april inomhus och nu står plantorna i växthuset och väntar. Så fort jag tror att frostrisken är över ska de ut i landet. Hoppas det lyckas! Fänkål är så underbart gott.

söndag 23 maj 2010

Trädgårdshelg



Det har varit en ganska bra trädgårdshelg. Tomaterna står på rad i växthuset och har börjat blomma. Gurkorna har fått komma ut och det har äntligen blivit plantfritt inomhus.


Det bästa med en dags hårt trädgårdsarbete är att det väntar avkoppling och vila efteråt!

torsdag 20 maj 2010

I väntans tider



Ikväll har jag förberett morgondagens efterrätt. Det blev några äggvitor över så jag vispade ihop några polkagrismaränger. Nu sitter jag här kl 22:30 och väntar på att de ska bli klar. Skulle nog gjort dem mindre så hade det gått fortare!



Idag har jag varit på torget och köpt blommor. Ljuvliga Ranukel är en favorit

tisdag 18 maj 2010

Jordärtskockor


Var tvungen att rensa bort lite av mina jordärtskockor för de håller på att invadera hela landet. Skulle väl gjort det lite tidigare för de hade börjat växa lite. Det hela slutade iallafall med att vi åt jordärtskockssoppa till middag idag. Mums!

söndag 16 maj 2010

Vart tog min grävmaskinist vägen?


Igår fick jag för mig att vi skulle få iordning på en tråkig sida av altanen. Sagt och gjort åkte vi och köpte plintar och virke och påbörjade projektet. Idag har min arbetskraft lämnat uppdraget för att åka 30 mil och titta på en motorcykel! (Finns inte det på närmare håll?) Nu kommer förmodligen arbetet att ligga nere till nästa helg för att bygga är inte riktigt vad jag klarar på egen hand. Istället har jag passat på att baka lite hamburgerbröd till dottern Maja och en god kaka till efterätt.

Glutenfria hamburgerbröd


50 gr jäst

100 gr margarin

5 dl mjölk

1/2 dl sirap

1 tsk salt

1 dl pofiber

150 gr glutenfri mjölmix med fibrer

500 gr glutenfri ljus mjölmix

(jag brukar använda Sempers mixer)


Smält fett, blanda i mjölk, sirap och värm till fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt salt, pofiber och mjölmix. Låt degen jäsa 50 min. Forma 18 st hamburgerbröd eller tekakor. Jäs på plåt i 20 min. Grädda i 250 grader i ca: 8-10 min.

lördag 15 maj 2010

Dags för vila

Efter en hel dag med trädgårdsarbete är det läge att ta en stunds vila i växthuset innan det är dags att börja med maten. Helt slut! Kommer garanterat att ha träningsvärk imorgon.


fredag 14 maj 2010

Sådd utomhus

Nu är de första fröna satta utomhus. Palsternacka, morötter, majrova, dill och lök. Lite sent men så har det varit en ovanligt kall vår. Andra grönsaker står på förodling inomhus och i växthuset. De får nog vänta ett par veckor innan de får komma ut.

Dags att ta tag i trädgårdslanden!



torsdag 13 maj 2010

Växthusbygget 2009

Växthusleverans från Willab Garden!

Var det inte mer! Jag var övertygad om att de missat skicka något kolli men det var faktist allt.

Första helgen i april 2009 började vi med det tråkiga arbetet att gräva och åter gräva. Mycket jord skulle bort och ersättas med grus och gjutplintar

På med markduk och många många skottkärror med stenmjöl

Nu ska det vattnas och packas i omgångar så underlaget blir fast och slätt.

Växthussockeln är på plats och vi har börjat lägga golvet.
Profilerna är uppe och det börjar faktist likna ett växthus. Återstår att sätta i glaset.

Slutet på april.
Glaset i taket är på plats och det var lite nervöst att få dit det. Nu är det snart dags för inflyttning!

Växthuset

När jag köpte nytt växthus förra året följde jag andras bloggar om växthusbyggen och trädgårdsarbeten. Det var både roligt och inspirerande och jag beundrar att så många orkar dokumentera och dela med sig av sina erfarenheter. Jag började fundera på att börja blogga själv och nu (ett år senare)! har det äntligen blivit av.